El Delta de l’Ebre és la zona humida més gran de Catalunya i una de les més importants de la regió Mediterrània.

La desembocadura del riu constitueix un parc natural de primer ordre amb una incomparable riquesa de flora i fauna que el fan únic.

El Delta de l’Ebre és la zona humida més gran de Catalunya i una de les més importants de la regió Mediterrània.

La desembocadura del riu constitueix un parc natural de primer ordre amb una incomparable riquesa de flora i fauna que el fan únic.

Amb una superfície total de 7.736 hectàrees comprèn les comarques del Baix Ebre i el Montsià. Dins la seva basta extensió s’hi troben les basses de les Olles, el Canal Vell, el Garxal, l’Alfacada, la Platjola, la Tancada i l’Encanyissada; així com les illes de Buda, Gràcia, Sapinya i Sant Antoni; les penínsules de la Punta de la Banya i del Fangar, els erms de Casablanca i els ullals de Baltasar.

Perquè som uns dels pocs territoris que ni la industria ni el turisme han canviat la nostra essència.  Ideal si busqueu autenticitat i turisme sostenible. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Camp arròs agost PT
[000188]
IMG_20170103_144509
DQl8_ORWsAARS4O
Paisatge característic del Delta durant l’estiu

Més de 500 espècies diferents li confereixen un gran potencial pel que fa a la vegetació, on hi destaquen els canyissars, les jonqueres, els eucaliptus i els lligaboscs de riu. No s’ha però oblidar l’arròs, el cultiu estrella del delta, la producció del qual ocupa grans extensions de terreny.

Pel que fa a la fauna, els ocells tenen una gran importància a la zona. S’hi quantifiquen entre 50.000 i 100.000 exemplars de 350 espècies diferents.

El clima humit propicia l’hàbit idoni per a insectes i invertebrats, mentre que els diversos graus de salinitat de l’aigua facilita que s’hi puguin trobar un gran nombre de peixos entre els que destaquen les anguiles, els molls i els reigs.

Les condicions climàtiques i del terreny, conjuntament amb la seva bellesa natural, permeten contemplar un gran espectacle on l’aigua del riu i del mar en són els protagonistes principals. Multitud de rutes i activitats complementen l’oferta de la zona del Delta de l’Ebre i dels seus municipis.

DSC_0590
DSC_1219
Limònium (Limonium virgatum)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Abellera (Ophrys apifera)
Sosa de flor (Zygophyllum album)

L’ECOMUSEU

 

L’Ecomuseu del Parc Natural del Delta de l’Ebre va ser inaugurat l’octubre de 1988. La seva funció principal és introduir els nouvinguts en el peculiar món del Delta, especialment en el funcionament dels aspectes naturals i humans del seu ecosistema. La visita comença per la masia, on trobem el centre d’informació i la sala de projeccions i continua per l’exposició permanent sobre el Parc i el Delta situada a la planta superior. Un cop a l’exterior, se segueix un itinerari on es van descobrint els diferents ambients naturals —riu, bassa, bosc de ribera i ullal— i humanitzats —sistema de reg, horta i arrossars. Les activitats humanes tradicionals tenen una presència privilegiada. Hi ha construïdes tres barraques típiques: la primera està dedicada a les tècniques tradicionals del conreu de l’arròs; la segona és una barraca observatori des d’on es poden contemplar els ocells i la vegetació típica d’una bassa, i la tercera està dedicada a la pesca continental i conté una col·lecció d’ormejos tradicionals.

L’Ecomuseu també disposa d’un magnífic aquari on es poden contemplar les principals espècies de peixos i amfibis presents al Delta.

La visita a l’Ecomuseu ajuda a conèixer i interpretar una realitat complexa com és el Delta, on l’equilibri entre el manteniment de les activitats humanes tradicionals i la conservació dels espais naturals és difícil, però del tot necessari per al manteniment cultural i natural del delta de l’Ebre.

Més informació: Ecomuseu, tel. 977 489 679

L’Ecomuseu conté una representació de la majoria d’ambients naturals i humanitzats del Delta.
L'Ecomuseu conté una representació de la majoria d’ambients naturals i humanitzats del Delta.

LA CASA DE FUSTA

Aquesta construcció emblemàtica al Delta acull actualment una exposició permanent dedicada a les llacunes del Delta. Però originàriament la seva funcionalitat no era la mateixa. Per tal de conèixer quin ha estat el procés històric que ha donat lloc al significat actual de la Casa de Fusta hem de remetre’ns a l’any 1926, data en què tres senyors benestants de Barcelona, atrets per la gran quantitat d’ocells aquàtics que albergava l’Encanyissada, van decidir fundar una societat de caça que va aconseguir una concessió de deu anys. La provisionalitat d’aquest contracte i la necessitat de tenir un habitatge on instal·lar-se durant la seva estada al Delta van determinar la construcció d’aquest refugi desmuntable, totalment de fusta, que fou adquirit i portat expressament del Canadà, amb un cost de 350.000 pessetes.

La concessió de caça es va perllongar fins al 1966 quan el Ministeri d’Agricultura (Patrimoni Forestal de l’Estat) va assumir la protecció de les llacunes i va començar a negociar amb la societat el patrimoni de la Casa de Fusta. El 1978 va passar a disposició de l’Estat i es va acabar, definitivament, la cessió de caça. Finalment, durant el 1998 es va procedir a la restauració total de l’edifici i el 1999 es va inaugurar la nova exposició permanent.

D’altra banda, són remarcables els serveis públics de què disposa l’àrea, bàsics tant per conèixer i entendre la complexitat del Delta com per relaxar-se i gaudir de la natura. Destaquen, entre d’altres: el servei d’informació, l’agrobotiga, la sala d’audiovisuals, l’itinerari interpretatiu, els diferents miradors, el carril bici i l’àrea recreativa.

Més informació: Casa de Fusta, tel. 977 26 10 22

La Casa de Fusta és un dels edificis més emblemàtics del Delta de l'Ebre. Data de l'any 1926.
L'Exposició permanent “Les basses del Delta” se troba a l’interior de la Casa de Fusta

MIRADORS DEL PARC

En un territori tan pla com el Delta, el fet de poder elevar-se uns quants metres del terra permet visualitzar un ampli sector de l’horitzó. Per aquest motiu, els miradors del Parc s’han convertit en una de les infraestructures més populars i utilitzades pels visitants.

Majoritàriament i estratègicament situats al voltant de les basses, permeten descobrir i admirar els alts valors naturals d’aquests rics però alhora fràgils espais protegits.

100_3717
2_5500x3667

ITINERARIS

El Parc Natural del Delta de l’Ebre ofereix als seus visitants una àmplia i variada gamma d’itineraris per descobrir els indrets més interessants del Delta, sigui a peu, en bici, canoa o a cavall.

http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/delta-ebre/visiteu-nos/equipaments_i_itineraris/itineraris_2/

ÀREES D’INTERÈS

  • La llacuna de la Tancada: un bon lloc per observar flamencs.
  • L’Encanyissada: una gran praderia submergida
  • Els ullals de Baltasar: quan l’aigua sorgeix del terra
  • La punta de la Banya: la joia del Parc (accés restringit)
  • Buda: l’última illa (accés restringit)
  • El Migjorn: un braç de riu que no sempre arriba al mar
  • La desembocadura de l’Ebre: l’última frontera
  • La punta del Fangar: un desert envoltat d’aigua
  • Les Olles: la llacuna més petita del Delta
  • La llacuna del Canal Vell: l’origen del Parc
  • El Garxal: la bassa més recent
20181115444_DE3bcolor